“Je mag alles aan me vragen. Ik heb in mijn leven dingen gedaan waar ik niet trots op ben, maar ik heb de schaamte overwonnen. Ik heb voor niemand geheimen meer.” – Sonja

Dit hebben we ervaren! Na een enerverende treinreis naar Amsterdam, met een luidruchtige en brutale junk in de coupé, ontmoetten we onze gids Sonja op de afgesproken plek. Sonja is een enthousiaste, warme vrouw die ons openhartig verteld heeft over haar verleden als dak- en thuisloze. Een harde wereld vol eenzaamheid, vernedering, verslaving, criminaliteit en geweld, waarin vrouwen extra kwetsbaar zijn. Sonja’s verhaal maakte diepe indruk op ons.

 

We begrijpen nu beter hoe mensen in zo’n situatie verzeild kunnen raken en hoe moeilijk het is om eruit te komen. We hebben veel respect voor wat Sonja tot nu toe bereikt heeft en kijken met andere ogen naar mensen die (nog) in deze situatie zitten. Sonja benadrukte dat ieder verantwoordelijk is voor zijn/haar keuzes en daden, maar dat (emotionele) verwaarlozing de kans groter maakt om af te glijden naar de “underground”. We zijn dankbaar dat wij uit een warm gezin komen en dat we deze middag met Sonja mochten doorbrengen. En Sonja was blij dat wij zo aandachtig geluisterd hebben.

2GetRone 2014/15