Van 14-22 juli waren we met een groep jongeren naar Taizé. Chantal ging met ons mee. In dit verslag vertelt zij hoe ze het heeft ervaren.

Dit jaar zijn we weer met een aantal jongeren uit Utrecht en omstreken naar Taizé geweest. Voor mij was dit de tweede keer in Taizé. Ik had ervoor gekozen om weer met dezelfde groep te gaan omdat ik nog geen 18 ben en omdat het mij vorig jaar goed beviel qua mensen en meetings.

We vertrokken zaterdag 14 juli ’18 om 9:00 vanuit Utrecht, Jaarbeursplein richting Taizé, hier kwamen we rond 21:00 aan. Eerst kregen we allemaal wat te eten na een lange reis achter de rug te hebben. Vervolgens kregen we een introductie over hoe onze week er ongeveer uit zou zien. Van maandag t/m zaterdag heb je hetzelfde programma: 3x per dag kerk, 3x per dag eten en daarnaast werk en Bijbelintroductie.

Chaosdag

Zondag wordt chaosdag genoemd omdat op die dag veel mensen vertrekken en aankomen. Hierdoor is er op zondag een ander dagprogramma: 2x kerk, 3x eten en werk dat alleen voor zondag is, andere dagen heb je dus ander werk.

Op maandag begon mijn dag met het ochtendgebed, dit duurt ongeveer 3 kwartier. Hiernaar ga je in de rij staan voor het ontbijt, dit bestaat uit 1 of 2 pistoletjes, boter, chocolaatjes en thee of chocolademelk. Na het ontbijt heb je om 10 uur bijbelintroductie, werk of je het vrije tijd. Ik had elke dag vrije tijd omdat ik mijn werk en bijbelintroductie `s middags had. Om 12:20 is het middaggebed en daarna ga je weer in de rij staan voor de lunch, dit is warm eten met een koekje en wat brood. `s middags had ik gelijk na de lunch werk en daarna bijbelintroductie.

Meeting

Om 17:15 had ik elke dag een meeting met de groep. Hierin werd dan gevraagd door de groepsleiders hoe je dag was en of er nog dingen zijn wat minder bevalt. Na de meeting had je het avondeten, dit is net als de lunch warm eten met een koekje en brood. Als laatste heb je het avondgebed om 20:30. Soms heb je na het avondgebed nog werk, dit had ik om de dag. Als je vrije tijd hebt, kan je spelletjes spelen met vrienden of als je alleen wilt zijn kan je je rust pakken in de stiltetuin.

In de stiltetuin van Taizé kun je tot rust komen

Foto: Chantal Polet

Oyak

Dit jaar had ik samen met 2 andere mensen van de groep hetzelfde werk. Wij werkten bij Oyak, dit is een bar, winkeltje, ijskraam, koffiekraam, en je kan er je flessen water en andere soorten drinken halen. Ons werk begon elke dag om 14:00 en om de avond begon het om 21:45. Gelukkig duurde het maar 3 kwartier dus we hadden daarna nog vrije tijd.

In Taizé doen de jongeren alles zelf dus ook het verkopen van snacks en frisdrank bij Oyak

foto: ST

Bijbelgroepje

Samen met een vriendin van mij zat ik in hetzelfde Bijbelgroepje. Dit Bijbelgroepje bestond uit wij tweeën, 2 andere Nederlandse meiden, 2 Duitsers, 4 Spanjaarden, 1 Zweed en 1 Engelse. De Bijbelintroductie bestond uit een gezamenlijk gedeelte waar ook andere Bijbelgroepjes bijzitten en daarna ga je verder in je eigen groepje discussiëren over de Bijbeltekst die een van de broeders die dag heeft belicht.

“Het bekendste spelletje is Taizétwister,”

Taizétwister

Als we tijd over hadden gingen we met ons groepje spelletjes spelen. Het bekendste spelletje is Taizétwister, hierbij sta je met een groep mensen op een driehoekige houten bank en moet je met een van je voeten de voet van degene naast je aanraken. Met die voet moet degene naast je de voet van de persoon aan de andere kant aanraken waardoor iedereen steeds iets verder moet reiken om de volgende persoon te raken. Als je op de bank gaat zitten of de grond raakt, ben je af. Een ander leuk spelletje is het klapspel. Iedereen kent het wel: je moet gewoon een bepaalde volgorde aanhouden met klappen en als je een fout maakt lig je eruit en gaat de rest verder.

Taizétwister is lastiger dan het lijkt!

“De twee mooiste vieringen zijn het vrijdagavondgebed en het zaterdagavondgebed.”

Mooiste vieringen

Naast het standaard programma heb ik nog een aantal andere leuke activiteiten gedaan buiten Taizé. Ik ben met een klein groepje naar een beekje geweest in de buurt van Taizé, dit was ongeveer 20 min lopen. Hier hebben wij een middag doorgebracht. Op een van de warmste dagen van deze week ben ik samen met een vriendin naar een boerderijtje in de buurt geweest, hier verkopen ze zelfgemaakte producten, onder andere ijs dat super lekker is. De laatste ochtend ben ik met een groep met de bus naar een plaatsje geweest. Dit is plaatsje heet Cluny, hier hebben we over de markt gelopen en zijn we naar een supermarkt geweest om wat eten in te slaan voor de terugweg. Daarna zijn we wat gaan eten en hebben we nog even bij een paardenwedstrijd zitten kijken.

De twee mooiste vieringen zijn het vrijdagavondgebed en het zaterdagavondgebed. Op vrijdagavond heb je het gebed rond het kruis, in deze viering kunnen mensen aan het einde bidden bij het kruis. Het kruis licht in het midden bij de broeders en blijft de hele avond liggen, zo kan iedereen die daar behoefte aan heeft zijn/haar moment nemen bij het kruis.

Het kruis dat achterin de kerk staat, wordt op vrijdagavond in het midden tussen de broeders neergelegd en blijft daar de hele avond liggen

foto: ST

Op zaterdagavond is er een lichtjesviering, in deze viering geven kinderen de lichtjes door aan de broeders, de broeders delen het licht dan met de andere mensen in de kerk. Als ieder kaarsje brand dan is de kerk mooi verlicht.

 

We mogen het licht van Christus aan elkaar doorgeven

foto: ST

 

Dit was weer een hele mooie ervaring om nooit meer te vergeten. Veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe mensen ontmoet. Gezellig als jij volgend jaar ook mee komt!

Chantal Polet