Het aartsbisdom organiseert elk jaar jongerenreizen. Dit jaar ging die reis door Italië. Uit onze parochie ging Myrthe mee. Lees hier haar ervaringen.

Nadat ik in 2015 naar Lourdes en in 2016 naar de Wereldjongerendagen in Krakau ben geweest, heb ik dit jaar besloten om mee te gaan met de rondreis door Italië. Van 16 tot 27 juli ben ik in Italië geweest met ongeveer 30 jongeren vanuit het hele land. Het was een prachtige, inspirerende en superleuke reis die ik nooit zal vergeten!

Wie ben ik

Mijn naam is Myrthe Verhage en ik ben 18 jaar oud. Van jongs af aan ging ik naar de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt maar tegenwoordig ben ik ook wel eens in de Sint Martinus of de Heilige Kruiskerk te vinden. Omdat ik de enige ben die vanuit onze parochie mee is gegaan op deze geweldige reis, ben ik gevraagd of ik een verslag wilde schrijven. Dus nu zit ik hier: alles nog eens na te beleven en na te genieten.

Rondreis

Op deze reis naar Italië zijn we op heel veel verschillende plekken geweest. We zijn vertrokken met vier busjes waarmee we na twee dagen rijden in Florence aan zijn gekomen. Hier sliepen we in huisjes op een camping ongeveer vier km van het centrum af. Na een paar dagen in Florence geweest te zijn, zijn we via Lago Trasimeno doorgereden naar Assisi, de stad van de Heilige Franciscus en Clara. Hier sliepen we in een gastruimte van een klooster op een mooie locatie met prachtig uitzicht.

“ik vond het ook heel fijn om met mensen van mijn eigen leeftijd het geloof te beleven en samen te geloven.”

Vervolgens reden we via Volterra verder naar San Gimignano: wederom een prachtig oud stadje. Hier sliepen we in heel mooi klooster waar we ook nog eens heel gastvrij werden ontvangen door de broeders daar. Na een paar dagen in dit stadje geweest te zijn was het helaas alweer tijd om terug naar huis te keren. Onderweg zijn we nog een half uurtje in Pisa geweest maar daarna was het toch echt weer twee dagen in de busjes naar huis maar wel na heel veel gezien en beleefd te hebben.

Vieringen

Wat ik heel bijzonder vond aan deze reis, waren de vieringen die we elke dag hadden. En dan vooral de bijzondere plekken waar we de vieringen hebben gehouden deze reis. Zo hebben we de mis gevierd in het klooster waar de Heilige Clara leefde en stierf: San Dimiano, de Duomo in Florence, de Sint Franciscusbasiliek en op nog veel meer mooie en bijzondere plaatsen!

“Ik heb dan ook zeker het gevoel dat ik er weer nieuwe vrienden bij heb na deze reis.”

Het voelde niet alleen als een privilege om op al deze bijzondere plekken de mis te mogen vieren, ik vond het ook heel fijn om met mensen van mijn eigen leeftijd het geloof te beleven en samen te geloven. Dit heb ik al eerder mogen beleven in Lourdes en tijdens de Wereldjongerendagen en ook deze reis heeft daar zeker niet in teleurgesteld!

Bekenden en onbekenden

Ondanks dat ik de enige was uit onze parochie die mee ging op deze reis, had ik zeker niet het gevoel dat ik ‘alleen’ ging. Er gingen namelijk ook vrienden van de Wereldjongerendagen mee. Dit was natuurlijk super leuk en gezellig maar ook de andere mensen heb ik snel leren kennen. Het was super gezellig met iedereen, van op een muurtje zitten met fantastisch uitzicht en praten over van alles en nog wat tot een potje risken midden in de nacht! Ik heb dan ook zeker het gevoel dat ik er weer nieuwe vrienden bij heb na deze reis.