Afgelopen zomer kon eindelijk weer het Europese Zomerkamp van Life Teen doorgaan. Catharina, een van onze jongeren, was erbij en vertelt over haar ervaringen.

“Beste reizigers welkom bij de sprinter van Helvoirt naar de Hemel”

Het Zomerkamp Always Forward staat in het teken van een treinreis. Bij een treinreis passeren we stations, de benodigde stappen, om uiteindelijk bij ons einddoel te komen: De Hemel. Want waar er twee of drie in mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden. (Matteüs 18: 20)

Dag 1 (Zondag)

“De intercity naar ‘s-Hertogenbosch vertrekt over enkele minuten.” Met slaperige ogen sta ik in de ochtend met drie tassen op het perron, ik wil immers op alles voorbereid zijn. Na een lange reis kom ik aan bij een voormalig klooster in Helvoirt. Hier staat het welkomstcomité van leiding klaar.

Met mijn bagage en al, wordt ik doorverwezen naar de ‘NS’ incheckbalie. Waar we ons naamkaartje, ‘de ov-chipkaart’, krijgen, die je de hele week letterlijk bij je moest dragen (deze is in de week ‘per ongeluk’ verwisseld wat, zoals jij je kunt indenken, tot hilarische situaties leidde).

Na de officiële opening, d.m.v. een skit, krijgen we een tour door het gebouw met onze small-group (deze bestaat bij mij uit 7 meisjes met twee vrouwen van halverwege de twintig als leiding). We mogen tot onze vreugde zelf de kamers uitkiezen op de vrouwenverdieping! Na het avondeten doen we in de regen een groot puzzelspel op een veld. En om 11 uur moeten op de kamers de lichten uit zijn, maar of dat ook daadwerkelijk gebeurde…

Dag 2 (Maandag)

Een lange nachtrust was er helaas niet, want om 8 uur moest je al aangekleed aan het ontbijt zitten. In de ochtend hebben we een sessie. Daarbij vertellen verschillende sprekers over wie God is en hoe je hem in je dagelijks leven kan betrekken. Deze keer gaat het over dat je altijd op Gods steun kan rekenen.

Erg inspirerend! Daarna zijn er verschillende workshops naar keuze, waarbij ik voor mijn geliefde onderdeel sport en muziek kies. Bij de lunch van die middag mag onze small-group ‘1e klasse reizen’. Dit houdt in dat deze groep als eerste warm eten mag halen, maar in ruil daarvoor hebben we na de maaltijd corvee.

Tijdens ons corvee hebben we veel gepraat, dus vervelend was het zeker niet… Die middag doen we een groot spel, met ’totaal niet verwacht’ de NS als thema. Hierna volgt kort wat vrije tijd voordat we naar de dagelijkse H. mis gaan. De avond verloopt rustig: na het avondeten volgt een sessie over pijn en is er tijd om in de small-group hier vragen over te beantwoorden. Daarnaast is er de mogelijkheid tot bidden en biecht. Ook deze avond is het de bedoeling dat om 11 uur de lichten uit zijn…

Dag 3 (Dinsdag)

Die ochtend zit ik al (vrijwillig) om 7 uur in de aanbidding in de kapel lekker van de rust te genieten. Gelukkig maar, want het belooft een drukke ochtend en middag te worden. Na het ontbijt vertrekken we te voet naar een outdoorpark. Na zo’n 5 kilometer te hebben gelopen, kwamen we bij een klimparcour aan. Hier voel ik me helemaal in mijn element.

Die middag eten we ons zelfgemaakte lunchpakketje en volgt er een andere activiteit: roeien. We zitten in een hele lange boot met een stuk of 20 man. Voorop zit een trommelaar, die het roeitempo aangeeft. Gelukkig komen we weer droog terug, want het schijnt dat deze boten vrij gemakkelijk om kunnen gaan. Door de hitte zoeken we na afloop toch nog verkoeling in het meer daarna worden we teruggebracht met de auto.

In het klooster kunnen we douchen en hebben we vrije tijd (waarin we de act voor de bonte-avond voorbereiden). Na de H. mis volgt het avondeten in een speciale setting: een stelletje van de leiding met een paar de tieners vormen samen een soort ‘gezin’. Dit is echt humoristisch en onze tafel neemt dit enorm serieus. Zelfs de woorden “papa” en “mama” ontbreken niet. Na het eten hebben we een sessie over dat je altijd kan groeien in geloof en kunnen we nog even bijpraten, voordat we gaan slapen.

Dag 4 (Woensdag)

Vandaag volgen de mannen en vrouwen apart een sessie na het ontbijt. Alle vrouwen krijgen een sessie over hoe God in relaties betrokken is, waarbij we allerlei vragen mogen stellen. Na de lunch komen we aan bij het hoogtepunt van het Zomerkamp: De Messy Games. Het is een groot waterspel, waarbij redelijk wat water, glitter en scheerschuim betrokken is.

Aangezien er voor de dames 6 douches zijn en een stuk of 40 vrouwen na dit spel willen douchen, duurt het even voordat iedereen weer schoon is. In de tussentijd ben ik (met modder, scheerschuim en glitter in mijn haar) al pratend met een ander meisje op een bankje in de zon gaan zitten. Die middag heb ik voor mijn doen lang onder de douche gestaan en heb ik maar voor de helft de glitter uit mijn haar kunnen krijgen.

Na het eten en een sessie te hebben gehad, sluiten we de avond af met een groot kampvuur en s’mores. Echter in het holst van die nacht gaat onze kamer om 3 uur uit bed voor de nachtelijke aanbidding. Het is echt heel mooi om zoiets intiems te mogen ervaren. En om 4 uur keren we stilletjes terug naar ons warme bed en vallen vermoeid meteen in slaap.

Dag 5 (Donderdag)

Die ochtend sluiten we nachtelijke aanbidding gezamenlijk af, waarna het ontbijt volgt. We hadden met een paar tieners een grap uitgehaald door meegenomen pepernoten bij het ontbijt neer te zetten op alle tafels, dit leverde verbaasde reacties op. Hierna bidden we de rozenkrans in de small-group en hebben we een keuze workshop.

Ik kies om gevluchte Oekraïense kinderen, die in ditzelfde klooster verblijven, te helpen door spelletjes met ze te spelen. Na de lunch is er vrije tijd. Wij gaan met onze small-group de act voor de avond verder voorbereiden en natuurlijk wordt de tijd ook nuttig besteed aan het praten.

Na weer een sessie te hebben gevolgd, krijgen we de dagelijkse H. mis en daaropvolgend het avondeten. Tijdens de bonte avond hebben we hard gelachen om de hilarische acts. Zo zingt een jongensgroep bijvoorbeeld Let it Go en doen de blauwe zusters een googel truc. Helaas komt ook die avond tot een einde.

Dag 6 (Vrijdag)

De ochtend begint met een positieve zelftest samen met een kamergenoot. Twee andere kamergenoten zijn wonder boven wonder negatief. Dit houdt in dat wij plotseling in quarantaine moeten zitten en de andere twee de kamer moeten verlaten. Gelukkig gaan we vandaag sowieso al naar huis, dus hoeven we niet eerder het Zomerkamp te verlaten.

Die ochtend krijgen we het ontbijt (en de lunch later ook) geserveerd op onze kamer en beleven we alles online. Zoveel missen we dus niet en het voordeel is dat we niet mee hoeven te helpen met opruimen. Door het leuke gezelschap heb ik het in quarantaine zitten totaal niet als iets negatiefs ervaren.

Als ik zo terugkijk op het Zomerkamp was het een week vol kattenkwaad, nieuwe vriendschappen en ook de diepgang ontbrak zeker niet. Ik heb enorm genoten van de openheid tussen zowel de tieners als bij leiding, waardoor je makkelijker tot nieuwe inzichten kwam.

Wat ik zou aanraden voor de mensen die van plan zijn op kamp te gaan, is om echt van de momenten op kamp gebruik te maken om je relatie met God te versterken. Buiten zo’n ‘veilige’ omgeving blijft het, vind ik, lastiger om te werken aan je eigen relatie met God. Dus pak echt je kans op het kamp!

Zou jij net als Catharina een inspirerende en gezellige reis willen maken samen met andere jongeren? In juli 2023 gaan we naar de Wereldjongerendagen in Lissabon, Portugal! Jongeren vanaf 16 jaar zijn van harte welkom om mee te gaan. Nog geen 16 maar wil je wel graag op reis? Ook voor tieners zijn er leuke kampen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram zodat je niks hoeft te missen!