Afgelopen zomer gingen we met een groep jongeren naar Taizé. Een van die jongeren was Myrthe. Lees hier haar verslag over de Taizéreis 2019.

 

Op zaterdag 20 juli stond ik, vergezeld van drie stuks bagage (en ik had nog zo hard mijn best gedaan om me aan het limiet van één koffer te houden :)) te wachten op de bus van de Regenbogen. Met deze bus zouden we met de Nederlandse jongerengroep en nog wat individuen naar Taizé toe reizen.

Taizéreis

Deze reis was best wel lang, 10 uur in totaal, maar de gezelligheid die in de bus al aanwezig was en de prachtige uitgestrekte berglandschappen maakten een hoop goed. In de avond kwamen we aan in Taizé, waar we na het opzetten van de tenten onze eerste maaltijd kregen.

Horrorverhalen

Vooraf had ik enkele horrorverhalen gehoord over deze welbekende Taizé-maaltijden, maar niets bleek minder waar. De lunch en het avondeten in Taizé bestaan uit een hoofdgerecht (vaak een pasta, couscous of aardappelpuree), een stukje stokbrood (oké toegegeven, soms kun je er een muur mee inslaan), stukje kaas of roomboter, fruit, en soms nog een toetje of koekjes. Het ontbijt is een pistoletje met wat boter en twee stukjes chocolade. Heel afwisselend en lekker dus!

Vieringen

Op zondag maakten we kennis met de vieringen in Taizé. Dit zijn er drie per dag, allemaal van ongeveer drie kwartier. De avonddienst is nog ietsje langer. Eigenlijk moet je dit gewoon meemaken, want woorden schieten tekort om het te beschrijven. Een paar duizend mensen bij elkaar met verschillende afkomsten, ideeën over geloof en ervaringen met Taizé, die allemaal dezelfde teksten zingen in de galmende kerk. Ook de stilte is heel bijzonder. Voor mij was het heel fijn dat je niet per se hoeft te bidden, maar ook kunt nadenken, mediteren, of lampen tellen (het zijn er 32 in het voorste gedeelte :)).

Bijbelgroepjes

Maandag werden we ingedeeld in onze bijbelgroepjes. Als 15- of 16-jarige doe je met je bijbelgroepje zowel de gesprekken over de bijbeltekst van de dag als om de dag werk of een creatieve opdracht. Ik zat in een bijbelgroepje met een andere Nederlander, 6 Duitsers, en een meisje uit Senegal! Zij sprak ook Nederlands, dus dat was ontzettend leuk. Elke dag begon voor mij om 10.00 met een bijbellezing door een broeder, waarna we er in het bijbelgroepje over gingen praten. Een leuke ontdekking was dat ons groepje alleen maar bestond uit jongeren die twijfelden aan het geloof, dus het was heel fijn om het daar met elkaar over te hebben.

 

“Niet alleen in het bijbelgroepje ontmoette ik nieuwe en leuke mensen, maar ook op de meest onverwachte plekken!”

 

Verder is er om de dag een creatieve opdracht of werk. Dit laatste komt voor 15- en 16- jarigen neer op douches of toiletten schrobben. En nee, dat is niet het meest frisse klusje. Gelukkig is er altijd een liedje schoonmaak-motivatie, op de melodie van een bekend nummer en na het schoonmaken is er cleaners-tea, wat zorgt dat je toch wel een voldaan gevoel hebt achteraf.

Gezelligheid

Niet alleen in het bijbelgroepje ontmoette ik nieuwe en leuke mensen, maar ook op de meest onverwachte plekken! Een meisje uit Florida tijdens het boenen van dozen voor eten, een Hongaarse bij de toiletten die vroeg hoe het kan dat mijn haar zo blond is, en twee Nederlandse jongens in de rij voor het eten waarvan eentje de hele wereld rond gelift had! En ook de jongerengroep uit Nederland was ontzettend gezellig. Daarbij hadden we ook de individuen die met dezelfde bus reden soort van geadopteerd in onze groep, met nog meer gezelligheid tot gevolg.

 

“het is een ervaring die een plekje in je hart krijgt!”

 

Het allerleukste moment van de dag vond ik telkens de avond. Na de avonddienst is het mogelijk om nog te blijven zitten in de kerk; het gezang van Taizé-liederen gaat daar tot diep in de nacht door. Ook mag je er even uit gaan om later in de avond weer terug te komen. Verder is ‘s avonds de Oyak open voor wie zin heeft om muziek te maken en te praten of snakt naar een pizza of crêpe ter aanvulling van het avondeten.

Kortom: Taizé is een plek vol gezelligheid, openheid en ruimte om te zoeken naar jezelf en/ of God. Je wordt even uit je dagelijkse sleur gehaald en hebt met het gevulde maar tegelijkertijd relaxte programma alle tijd om na te denken. En daarbij: het is een ervaring die een plekje in je hart krijgt!

Myrthe K.