Vandaag was onze laatst ochtend in Nysa. Lekker een uur later wakker worden dan gisteren. We namen een lekkere warme douche om vervolgens onze tassen in te pakken (wat een enorme klus was ) en meteen daarna de bus in naar Czestochowa. Toen we eindelijk een beetje de vaart er in hadden, werden we aangehouden door de politie.

 

de rest van de reis verliep “fout “

 

Na 1.5 uur wachten terwijl we luisterden naar nummers uit het foute uur, kregen we groen licht. We hadden de sfeer goed te pakken en de rest van de reis verliep “fout ” (Kaboutertjesdans, Macarena en Klompendans).

 

Tijdens het wachten in de bus maken we het gezellig

 

Aangekomen in Czestochowa liepen we meteen de burcht in waar de Zwarte Madonna zich bevind. De burcht van Czestochowa is meerdere keren aangevallen. Om de Zwarte Madonna te beschermen is zij dus meerdere keren verplaatst. Hierbij is zij echter beschadigd. Dit is misschien wel het mooiste van het hele schilderij. Deze beschadigingen zijn niet gerestaureerd, omdat ze in verband worden gebracht met het vele leed dat zowel Maria als de Polen kennen.

 

De Zwarte Madonna van Czestochowa

 

Daarna gingen we met de hele groep een rozenkrans bidden bij het beeld van Johannus Paulus de tweede met natuurlijk de geheimen van het licht. Het was lekker warm weer en dus hebben we met zijn allen nog even een ijsje gegeten op een van de grasvelden van het heiligdom.

 

In Czestochowa staat een groot beeld van de heilige paus Johannes Paulus de II

 

Op weg naar onze gastgezinnen hebben we met een grote groep jongeren een zelfgemaakte variant gespeeld op het spel weerwolven. Met op de achtergrond nog steeds “foute” muziek. Toen we bijna bij de gastgezinnen aankwamen, kregen we een escorte van brandweer en politie. Aangekomen bij de kerk waar de gastgezinnen op ons wachten, werden we met een open hart ontvangen.

 

In Prudnik werden de WJD pelgrims met open hart ontvangen

 

Daarna werden we voorgesteld aan ons gastgezin, waarna we naar hun huis gingen om gezellig wat te eten. We aten gefrituurde pannenkoeken, gevuld met vlees en groente. Tot onze verbazing waren ze enorm lekker!

 

Alle jongeren zaten minimaal 2 aan 2 in gastgezinnen

 

Na het eten gingen we naar de kerk om de mis met onze Poolse medechristenen te mogen vieren. Aan het einde van de viering, bood ons gastgezin aan om nog in en om Prudnik een mooie wandeling te maken. We hebben genoten van de mooie wandeling en uitzichten die we op de stad hadden. Nu even goed uitademen, om morgen de cultuur op te kunnen snuiven. – Lucas & Joost

 

Bekijk ook de vlog van Miriam!