Het is inmiddels traditie, DiaconAction op die derde zondag in november. En dit jaar viel DiaconAction ook nog eens samen met de Eerste Werelddag van de Armen. Onze Paus Franciscus roept gelovigen op hun schouders te zetten onder deze dag en benadrukt daarbij de boodschap van de apostel Johannes:
“Laten we liefhebben, niet alleen met woorden, maar ook met daden. Het is belangrijk dat wij onze liefde aan anderen geven, zonder er iets voor terug te verlangen” 35 jongeren en 14 begeleiders brachten die boodschap in praktijk en staken de handen uit de mouwen. Zij deelden tijd en aandacht met hun medemens.

De jongste groep 2GetRone 2017 maakt surprises voor parochianen2GetRone2017 maakte surprises en bakte pepernoten. Zij verrasten daarmee ouderen in de wijk, die dankbaar reageerden en zichtbaar genoten van hun bezoek.
2GetRone2016 ging naar de Zusters in de Agnietenhove. Zij namen een cadeau en wat lekkers mee. De zusters genoten van de aandacht en het gezellige samenspel met de jongeren. De activiteitenbegeleidster daar had een leuk tennisspel bedacht.
2GetRone2014/2015 ging met de cliënten van Logeerhuis De Buitenhof naar de Wagenwerkplaats, waar ze samen een gezellige middag doorbrachten.

De jongeren van 2GetRone 2014/15 gingen naar de verkeerstuin met cliënten van het logeerhuis2GetRone2013 had al eerder sponsoracties gedaan voor aangepast speelgoed en ging dat overhandigen bij de meervoudig gehandicapte jongeren in het In Stap Huis van Sherpa. Ze bakten pannenkoeken voor en met hen en wandelden samen.
Aan het einde van de middag verzamelden we allemaal weer in de Martinuskerk, waar inmiddels ook familieleden en belangstellenden naar toe gekomen waren.

Rondom het thema “Just do it” keken en luisterden we naar mooie teksten en toepasselijke muziek. We merkten op dat we soms erg bezig zijn met onszelf, problemen van anderen negeren en opgaan in onze eigen “comfortable bubbel” zoals in het lied Chained to the Rythm van Katy Perry.

We hoorden ook dat we niet bang moeten zijn om een ander een helpende hand toe te steken, maar onze verantwoordelijkheid durven te nemen en zo samen het verschil voor anderen te maken. Zoals in het lied Difference van Shawn Desmans.

We luisterden naar de tekst van Estelle (2GetRone2008/2009). Over hoe koffieboer Luigi tot ander inzicht kwam nadat Liam, een zwervende jongetje, hem zijn verloren portemonnee teruggaf. Luigi besluit zijn leven te beteren en voortaan goed te zijn voor zijn medemens.

De jongeren kozen een kaart die hun ervaringen van die dag verbeeldde

Aan de hand van een set kaarten kozen de jongeren een afbeelding, die het meeste overeenkwam met hun gevoel en de ervaringen van de dag. Een paar jongeren vertelden daarover. Na de voorbeden en het Onze Vader met een brandende kaars in de hand, in een indrukwekkend grote kring, sloten we de viering af.

Aan het eind van de viering hebben we het Onze Vader gebeden in een grote kring

Daarna was het nog gezellig in de Pastorie. Er werd volop nagepraat en heerlijk gegeten. Er was door iedereen genoeg meebracht om te delen. Uiteindelijk gingen we voldaan naar huis. Een mooie ervaring rijker.
Bijzonder, al die groepen, zoveel jongeren, zoveel begeleiders…… Het is elk jaar weer hartverwarmend hoe dat op een DiaconAction-dag allemaal zo samenkomt!