Wij zijn op 4 mei met 2GetRone 2013 naar Zon en Schild geweest. Het was een zeer bijzondere ervaring. Eerst hebben wij kennisgemaakt met de bewoners en vrijwilligers. De pastoraal medewerker Cor begeleidde deze kennismaking. Wij vertelden aan elkaar wie wij waren en wat onze verwachtingen van deze middag waren. Het was indrukwekkend om van de cliënten zelf te horen waarom zij op Zon en Schild verblijven, maar ook van de vrijwilligers waarom zij zo betrokken blijven.

 

Het was een zeer bijzondere ervaring.

 

Vervolgens werd de groep in tweeën gedeeld. Het ene deel ging koken en de anderen kregen een rondleiding over het terrein. Bij de rondleiding kregen we veel informatie maar we hoorden ook over de ervaringen van mensen. Er was bijvoorbeeld een mevrouw die al klaar was met haar behandeling en die nu in de cliëntenraad zit.

Tijdens de rondleiding zag zij haar oude tekenboek terug, van de tijd toen ze in therapie was. Zij vertelde dat ze aan het begin van haar behandeling hele droevige tekeningen maakte. Hoe meer ze aan ’t eind kwam van haar behandeling, hoe positiever haar tekeningen werden.

 

Het is erg fijn om te weten dat er zo veel hulp is voor mensen die het moeilijk hebben.

 

Bij terugkomst stond er lekkere macaroni en nasi klaar. We hebben samen met de cliënten (ca. 35 personen) gegeten. Daarna zijn we naar de Dodenherdenking gegaan. We hebben met elkaar twee minuten stilte gehouden en we hebben bloemen neergelegd. De cliënten van Zon en Schild hadden ook een gedicht gemaakt.

Het was erg mooi om te zien hoe het daar in Zon en Schild gaat bij een gelegenheid zoals de Dodenherdenking. Het verbaasde ons ook hoeveel verschillende activiteiten er te doen zijn op Zon en Schild. Het is erg fijn om te weten dat er zo veel hulp is voor mensen die het moeilijk hebben.