Vandaag was het alweer de tweede keer dat we samen kwamen in het nieuwe schooljaar. We hadden een vol programma, maar ook een volle Hoor- en Leerzaal, want jullie waren met z’n 18-en!
Als eerste even verteld dat we per dit schooljaar Jeugd activiteiten organiseren. Soms voor 6-12 jarigen, soms voor 6-18 jarigen (zoals vandaag) en soms voor 13-18 jarigen. We zijn Samen Kerk en daarom hebben we sinds dit schooljaar Jeugd activiteiten. Hou de website van de SFX en van JongKatholiek, je email en je Whatsapp goed in de gaten voor de volgende activiteit!
Uiteraard hebben we ook afscheid genomen van André en Patricia, die aan hebben gegeven uit de Werkgroep Jeugd te stappen. Patricia las als afscheid en mooi verhaal voor van een koolworm die een héél klein feestje organiseerde. André kon er helaas niet bij zijn, maar het applaus van de Jeugd naar Patricia toe was zeker ook voor André bedoeld.
De activiteit stond in het teken van Wereld Dierendag.
 photo 2 (6)photo 2 (4)
We begonnen met de volgende tekst. Iedereen heeft een paar regels voorgelezen: Wist je dat het vandaag Wereld Dierendag is? We vieren dit sinds 4 oktober 1930. Wist je ook dat 4 oktober de sterfdag is van Franciscus van Assisi? Hij is de heilige van de dieren en leefde van 1182-1226. Franciscus komt uit een rijke familie. Hij gaf veel van zijn geld aan de armen. Uiteindelijk kiest hij voor een leven in armoede. Hij woont in grotten en draagt simpele kleren. Hij eet wat hij onderweg van de mensen krijgt. Franciscus geeft veel om de nattur. Hij geniet van de natuur en de dieren. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij Franciscus. Er worden kloosters gebouwd die nu nog bestaan. Franciscus heeft aan het einde van zijn leven het Zonnelied geschreven. In dit lied bedankt hij God voor al het mooie dat wij hebben gekregen: de zon, de maan, de sterren, de wind, het water. Wist je dat de Paus ook Franciscus heet? De Paus heeft geen lied, maar op 18 juni een brief geschreven aan ons allemaal. Deze brief gaat over het milieu. De Paus heeft deze brief “Laudato si” genoemd. Dat betekent “Geprezen zijt gij”. Deze titel verwijst naar het Zonnelied dat in 1225 door de heilige Franciscus van Assisi werd geschreven. De Paus roept ons op om goed te zorgen voor de wereld om ons heen. Voor de aarde, om minder te verspillen zodat er genoeg is voor iedereen. Samen moeten we de aarde beschermen.
We hadden een bekende als “gast docent” want Noud van den Boogaard was er. Hij studeert tegenwoordig voor Grafisch Ontwerper en had een drietal tekeningen gemaakt van milieu problemen: Een ijsbeer op een (te) kleine ijsschots. Een boer met een verdorde oogst. Een vervuilende fabriek. Alle kinderen en jongeren konden een probleem “aanpakken”, een oplossing bedenken en deze op papier vastleggen middels kleurpotloden of verf.
Sommigen gingen gelijk aan de slag. Anderen hadden even tijd nodig om een oplossing te bedenken. Er is hard gewerkt onder het genot van een biologisch sapje en natuurgeluiden op de achtergrond. Vooral w
   as het gezellig en waren de oplossingen creatief en mooi. Om een paar voorbeelden te noemen:
  • De eenzame ijsbeer is niet meer eenzaam als ze met z’n drieen zijn.
  • Een turbo motor aan de aarde gemaakt zodat in een andere baan om de zon komt te draaien, zodat ijsschotsen niet meer smelten en de ijsbeer weer leefruimte heeft.
  • Zet de ijsbeer in een giga-vriezer: het ideale leefklimaat voor de ijsbeer.
  • Water uit een waterval wat wordt gebruikt voor een gigantische regeninstallatie zodat de oogst niet verdord.
  • Een rad wat draait door rook uit de fabriek, wat weer energie oplevert.
  • Een gigantische koepel om de vervuilende fabriek heen gebouwd, zodat alle smerigheid in de koepel blijft en tenslotte de grond in wordt gepompt.
photo 1 (2)photo 2
Het was een geslaagde ochtend!
Tot ziens op één van de volgende Jeugd activiteiten.
Groeten,
Corine, Mabel, Marja
Werkgroep Jeugd St. Franciscus Xaverius