Ik zat erover na te denken hoe ik de week naar Taizé in één woord kon beschrijven maar dat is voor mij echt onmogelijk. Het was een hele mooie, leuke, bijzondere maar ook best wel zware week.

Mijn verwachting waren in het begin best oppervlakkig, ik wou niet te veel verwachten want dan zou het misschien tegenvallen. Voor de reis hadden we een informatie- en kennismakingsavond daar waren we met 6 van de deelnemers. Aansluitend was er ook een Taizé viering maar hier kon ik helaas niet bij zijn. Die avond hebben we meer informatie gehad over de reis naar Taizé en hoe de gemiddelde dag in Taizé er uit gaat zien, dit was wel fijn want ik had totaal geen idee van hoe en wat.

 

Ik wou niet te veel verwachten want dan zou het misschien tegenvallen.

 

Toen 15 juli (de dag van de heenreis) eindelijk aan was gebroken mochten we om 08.15 verzamelen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Om 08.45 vertrok de bus dan eindelijk op weg naar Frankrijk. Na een lange reis kwamen we om 19.30 eindelijk aan. We hadden de spullen tijdelijk afgezet in een tent en daarna zijn we eten gaan halen.

 

Na een lange reis zien we het bord van Taizé

Foto: Tarja Meeuwsen

 

Dit eten was laat ik het zeggen ‘apart’ omdat ze geen zicht hebben op wie er in het weekend nou wanneer mee eten aangezien het een komen en gaan is van zoo veel mensen en het grootste deel van de kookploeg vertrekt op zaterdag, maken ze altijd op de zaterdag een salade die lang goed blijft zodat ze zondag geen nieuw eten hoeven te maken als er nog geen nieuwe kookploeg aangewezen is.

 

Avondeten op de eerste avond in Taizé

Foto: ST

 

Na het eten werden we welkom geheten, kregen we een plattegrond en nog meer informatie en hebben we een plaats aangewezen gekregen waar we konden staan met onze tenten. Daarna zijn we de tenten op gaan zetten, toen dat eenmaal klaar was hadden we vrije tijd en ben ik met Chantal en Lisanne even langs Oyak gegaan waar mijn nicht op dat moment werkte, zij was er van 8 tot en met 16 juli. Die avond zijn we niet heel erg laat gaan slapen maar werden we wel heel erg vroeg wakker.

 

Na het welkom konden we onze tenten gaan opzetten.

Foto: Tarja Meeuwsen

 

Om 07.00 ben ik samen met Chantal en Lisanne een stuk gaan wandelen, na de wandeling gingen we ontbijten, het ontbijt werd gevolgd door het ochtendgebed. Na het ochtendgebed zijn we in groepjes uiteengegaan om schoon te maken. Ik heb toen een deel van de barakken schoongemaakt. Om 13.00 hadden we lunch en na de lunch hadden we vrije tijd. In die tijd heb ik bij de tent spelletjes gespeeld met Chantal en Lisanne.

 

De zon komt op achter de kerk

De kerk – Tarja Meeuwsen

 

Om 17.15 zijn we met de groep bijeengekomen bij Oyak voor een groepsgesprek over hoe het met iedereen gaat en hoe iedereen het ervaart etc. Daarna hadden we nog wat vrije tijd en om 19.00 begon het avond eten. Het avondgebed begon om 20.30 uur. Na het avondgebed zijn Chantal, Lisanne en ik nog even na Oyak geweest maar daar waren we na een half uurtje ook wel weer klaar.

 

Na het avondgebed in Taizé kun je gezellig elkaar ontmoeten bij Oyak.

’s Avonds bij Oyak – ST

 

Toen zijn we even gaan rondlopen en kwamen we erachter dat je nog de kerk in kon, het is dan een stuk rustiger dan tijdens de gebeden en dat vond ik persoonlijk veel mooier en rustgevender. Die avond zijn we redelijk op tijd gaan slapen en ging de wekker de volgende ochtend om 07.30 uur.

 

De Klokkentoren van Taizé staat los van de kerk

De klokkentoren – Tarja Meeuwsen

 

Op de doordeweekse dagen is het ochtendgebed om 08.15 uur wat direct gevolgd wordt door het ontbijt. Na het ontbijt om 10.00 uur is de Bijbelintroductie door een broeder, dit is voor de jongeren van 15 of 16 jaar. Na de Bijbelintroductie ga je met je eigen groepje een activiteit doen of ga je werken. Die maandag werden de groepjes gemaakt, ik zat met Lisanne, Chantal, 2 meisjes uit UK, één jongen uit de UK, 3 meisjes uit Duitsland, 2 Duitse jongens en 2 begeleiders. Een van onze begeleiders had een tijdje in Amsterdam gestudeerd dus hij sprak een paar woordjes Nederlands. We hebben die ochtend allemaal kennismakingsspelletjes gespeeld tot het tijd was voor de lunch.

 

Na de Bijbelintroductie ga je met je eigen groepje een activiteit doen of ga je werken.

 

Na de lunch zijn we om 15.00 uur bij elkaar gekomen om schoon te gaan maken, wij hebben met onze groep afval geraapt op het kampeerterrein. Ook vandaag hebben zijn we om 17.15 uur weer met de hele groep bij elkaar gekomen bij Oyak. Na het avondgebed zijn we met een paar mensen van onze groep sterren gaan kijken en hebben we de avond afgesloten in de kerk.

 

Een van de lange termijn vrijwilligers coördineerde de schoonmaakploegen.

Uitleg van corvee taken – ST

 

Ik denk dat het nu wel duidelijk is hoe de dagen ongeveer verliepen: ochtendgebed, ontbijt, Bijbelintroductie, middaggebed, lunch, activiteit/werk met het Bijbelintroductiegroepje, groepsgesprek bij Oyak, avondeten, vrije tijd, en daarna de afsluiting van de dag; het avondgebed. Daarom ga ik nu maar over op mijn eigen ervaringen tijdens deze week.

 

Ik vond het in het begin best apart om zo anders te leven,

 

Ik vond het een hele mooie reis, ik hoorde er weleens mensen over en die zeiden dan van ‘je komt jezelf echt tegen in Taizé’ ik had dan zoiets van ‘hoe dan’ wat zou zo’n week dan voor speciaals hebben dat je jezelf tegen komt. Ik vond het soms misschien een beetje onzinnig. Maar ook ik ben mezelf tegengekomen. Waarom en hoe weet ik niet maar het is wel gebeurd. En ik denk dat het ook hierdoor kwam dat ik het een best zware week vond.

 

In Taizé sta je soms lang in de rij voor het eten.

De rij voor het eten – Tarja Meeuwsen

 

Ik vond het in het begin best apart om zo anders te leven, thuis hoef je niet een kwartier tot half uur in de rij te staan voor je eten dus dat was in het begin even wennen maar na een tijdje was het prima te doen. Ik merk wel heel erg dat ik hele goede en diepgaande gesprekken heb gehad die je, laten we zeggen, bij een ijssalon in het centrum van Amersfoort nooit zou voeren met mensen die je eigenlijk nauwelijks kent. Ik denk dat ik dat nog wel het meest bijzondere vond aan deze reis, alle diepgaande en mooie gesprekken met allemaal nieuwe mensen.

Tarja Meeuwsen