Van 15 juli ’17 tot en met 23 juli ’17 zijn we met een groep van 11 jongeren en 2 begeleiders naar Taizé gegaan. Elk jaar komen er jongeren uit voornamelijk Europa naar Taizé. In Taizé ontmoeten jongeren elkaar en veel komen er tot bezinning. In Taizé leef je mee in het rooster van de gemeenschap. Voor de 15 en 16 jarigen ziet dat er zo uit:

 

Maandag t/m zaterdag
08:15 ochtendgebed, daarna ontbijt
10:00 Bijbelintroductie met gespreksgroep
12:20 middaggebed, daarna lunch
15:15 Werk/ creatieve opdracht, workshops
17:00 thee
17:30 ontmoetingen, workshops
19:00 avondeten
20:30 avondgebed, (op vrijdag gevolgd door het gebed rond het kruis)
(op zaterdag met kaarsjes als symbool van het paaslicht)

 

Aan het begin van de weg naar Taizé staat een mooi kruis

Het begin van de weg naar Taizé – ST

Zondag
08:45 ontbijt
10:00 Eucharistie
13:00 lunch
15:30 begin van de ontvangst
18:30 stil gebed voor vrede
19:00 avondeten
20:30 avondgebed

 

Een lichtstraal valt de kerk in

In de kerk – ST

 

Het vaste rooster lijkt heel druk en vol maar met de tijd tussen alle activiteiten bij elkaar, heb je genoeg tijd voor jezelf om even te douchen of om bij te kletsen met je vrienden en vriendinnen. Niet alle activiteiten zijn verplicht om bij te wonen, het wordt alleen wel van je verwacht, je gaat namelijk niet voor niks naar Taizé. Als je bijvoorbeeld er helemaal doorheen zit, kan het echt geen kwaad als je een kerkdienst mist omdat je wilt uitslapen of als je er een keer niet bent bij je Bijbelgroep. Zorg er alleen wel voor dat je er wel aan deelneemt, het is allemaal bij elkaar een super mooie en leuke ervaring en je krijgt er hoogstwaarschijnlijk spijt van als je veel dingen mist.

 

In de avond komen veel mensen bij elkaar in Oyak

’s Avonds bij Oyak – ST

 

Ik ben samen met 2 vriendinnen mee gegaan met deze jongerenreis. Wij hebben met z’n drieën bijna alle activiteiten samen gedaan. Het was een hele mooie ervaring om dit met z’n drieën te hebben meegemaakt, maar ik denk dat als wij drieën bijvoorbeeld apart in een Bijbelgroep hadden gezeten we er veel meer aan hadden overgehouden, bijvoorbeeld vriendschappen.

 

Met deze groep waren we samen in Taizé in juli 2017

 

Ik heb echt een top tijd gehad met hun en ik had deze keer in dat opzicht niet anders gedaan want het was de eerste keer voor ons dat we in Taizé waren geweest. De volgende keer als ik naar Taizé ga, over een paar jaar, dan zal ik een aantal dingen anders doen, ik zou meer dingen apart van mijn vrienden en vriendinnen doen en ik zou of helemaal alleen of met een grotere vriendengroep gaan. Tegen de tijd dat ik weer naar Taizé ga, kan ik me er ook beter op voorbereiden. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik een mes mee moet nemen en een klapstoel met rugleuning. 🙂

 

Bij het avondgebed op zaterdag krijgt iedereen een kaars met het licht van Pasen

Zaterdag: Avondgebed met kaarslicht – ST

 

Tijdens mijn Taizéreis heb ik veel tijd doorgebracht met mijn vriendinnen. Dit is echt super gaaf om alle ervaringen met hun te kunnen delen, maar om zo veel tijd door te brengen met elkaar is ook heel intensief. Je ziet je vrienden letterlijk 24/7 en soms krijg je een beetje genoeg van elkaar. Het is daarom fijn dat je nieuwe vriendschappen in Taizé sluit en je ook met hun om kan gaan die week zodat je niet de hele week met dezelfde mensen zit opgescheept.

 

's Avonds kun je hier genieten van de zonsondergang

foto: Katelin van Lissum

 

Omdat je 24/7 met elkaar zit leer je je vrienden en vriendinnen echt kennen, soms kan deze confrontatie heftig zijn maar het is goed om het daar dan met elkaar erover te hebben of je kan het opschrijven en laten lezen door iemand hoe je erover denkt, maar houd het niet binnen. Teveel stress in die week dat je gaat is niet goed voor je, zeker in combinatie met de drukke dagen en de hitte. Daarom zou ik altijd goed op elkaar letten.

 

In Taizé is er een prikbord waar je aardige berichten kunt achterlaten voor een ander of waar je anderen kunt vragen om een bericht voor jezelf

Aardige berichten prikbord – ST

 

Als je een keer rust wilt hebben, alleen of met je vrienden, kan je op een grasveld heel mooi sterren kijken, ook kan je een stukje buiten het terrein op een muurtje de zonsondergang zien en je kan altijd terecht in de kerk, overdag maar ook ’s nachts.

 

Net buiten Taizé heb je mooi zicht op de zonsondergang

Foto: Tarja Meeuwsen

 

Vanaf het ochtendgebed tot ongeveer 11 uur ’s avonds zit er iemand achter een soort computer in de kerk, en hij/zij regelt welk nummer er gezongen wordt. Overal in de kerk hangen borden waar je het volgende nummer op kan zien. Na 11 uur ’s avonds zitten er nog altijd mensen in de kerk, alle zalen zijn dan gesloten behalve de grootste zaal waar tijdens de diensten de broeders zitten. Daar kan je dan zitten. Iemand in de kerk zet een liedje in en dan zingt een groot deel van de mensen in de kerk mee. Dit is super mooi en rustgevend om te horen, ik heb bijna elke avond met mijn vrienden en vriendinnen daar gezeten om de hele dag even te laten bezinken.

Chantal Polet