Ons honk voor deze dag was ’t WasdoM, het gebouw naast het klooster. Nadat we ons daar gesetteld hadden en genoten van een snelle lunch werden we door onze gids Bram uitgenodigd zelf op verkenning te gaan in het Dominicanenklooster, de kerk en de kloostertuin.

De jongeren van 2GetRone 2013 bezoeken de Dominicanen in Zwolle

We mochten een kaarsje branden aan de paaskaars en ons lichtje vervolgens neerzetten op een plek die ons persoonlijk aansprak of die vragen bij ons opriep. We volgden daarna de weg van het licht. We luisterden naar ieders toelichting en naar Bram’s tekst en uitleg. Vooral het priesterkoor bevatte veel symbolen, niet alleen in de ramen en muren, maar ook in de vloer. Indrukwekkend!

De jongeren konden lichtjes plaatjes op plekken waar ze vragen bij hadden.

Bram vertelde ons veel over het klooster, over de Dominicanenbroeders en over zichzelf. Hij is student en woont uit volle overtuiging in het klooster. Hij neemt regelmatig deel aan het programma van de broeders en woont bijna dagelijks de gebedsviering bij. Het direct aansluitend geplande gesprek met een Dominicanenbroeder liet helaas op zich wachten.  Maar gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel; Tijd om lekker te chillen…. We voelden ons snel thuis in ’t WasdoM.

 

“we konden terugblikken op een lange, mooie en bijzondere dag met elkaar; een ervaring rijker!”

 

Uiteindelijk arriveerde Broeder Jan alsnog. Hij vertelde ons uitgebreid over zijn kloosterleven en over zijn taken en verantwoordelijkheden binnen de (landelijke) organisatie van de kloosterorde. Het verandermanagement, de vele overleggen, enzovoort. Vol trots vertelde hij ook over het YouTube promotiefilmpje dat ze maakten voor het 800-jarig bestaan van de orde. Doordat we uitliepen op het programma hebben de planning daarna omgegooid;  Tijd voor Actie! Handen uit de mouwen en lekker creatief aan de gang!

De jongeren gaan creatief aan de slag.

De eerste opdracht was individueel: een wordcloud  maken aan de hand van een belangrijk persoonlijk (keuze)moment in 2016. Dat leverde mooie, maar vooral ook hele verschillende werkstukken op. Toen we de wordclouds bespraken, zagen we toch ook overeenkomsten. Geïnspireerd door gezamenlijk gekozen thema’s mochten jullie vervolgens met kwast en verf aan de gang. Ook dat resultaat mocht er zijn! Goed teamwork trouwens.

De jongerengroep bespreekt wat iedereen gemaakt heeft.

Na de maaltijd (heerlijke macaroni) wilden we onze kloosterdag gepast afsluiten. We trokken we ons terug in de meditatieruimte, om alle indrukken van de dag te overdenken, te ontspannen en tot innerlijke rust te komen…… maar die rust was op dat moment bij sommigen ver te zoeken. Zij taaiden eerder af, geen verkeerde keuze want in woonkamer was de temperatuur duidelijk aangenamer! Daarna was het tijd om op te ruimen, in te pakken en huiswaarts te keren. Uiteindelijk was ieder het erover eens; we konden terugblikken op een lange, mooie en bijzondere dag met elkaar; een ervaring rijker!