Eind juli gingen er een paar jongeren op de fiets vanuit Hooglanderveen naar Kevelaer. Alex vertelt hoe hij deze reis beleefd heeft.

 

“Onder uw bescherming nemen wij onze toevlucht, heilige Moeder van God”, zo zingt een van de oudste Maria-antifonen. Dat kunnen we dagelijks ervaren, maar tijdens een bedevaart kan dat explicieter tot uitdrukking komen. Samen zijn we onderweg naar een gezamenlijk doel met onze eigen geschiedenis. Zo ben ik ook op reis gegaan naar Kevelaer met de fietsbedevaart van Amersfoort en ’t Gooi.

Na de reiszegen stapt de groep op de fiets

Foto: Yvette Moerdijk

 

In totaal met vier fietsers en twee enthousiaste aanmoedigers in de bezemwagen, gingen wij op zondag met een gegeven reiszegen naar Kevelaer. Voor mij was het niet de eerste keer in Kevelaer, want ik ben al een aantal keren met de bedevaart van de St. Martinusparochie te Groningen mee geweest. Daar kom ik immers vandaan. Het was echter de eerste keer op de fiets en de eerste keer voor meerdere dagen in Kevelaer.

 

Onderweg fiets je langs mooie landschappen

Foto: Yvette Moerdijk

 

Door een mede-priesterstudent van het Ariënsinstituut te Utrecht ben ik bij deze fietsbedevaart gekomen. Eerst zag ik wel wat op tegen de toch 105 kilometer fietsen, maar dat viel uiteindelijk gelukkig mee. De twee dagen in Kevelaer waren zeer mooi en indrukwekkend. De groep van pelgrims was groter dan ik gewend was en het programma was ook uitgebreider dan de Groningse bedevaart. Meer vieringen, meer contactmomenten met andere pelgrims en meer tijd in Kevelaer zelf.

 

Op de foto zie je schoenen met confetti op de grond

Foto: Yvette Moerdijk

 

Tijdens de bedevaart hing er een ontspannen sfeer, waarin er ook veel gelachen werd. Het was werkelijk een feest: een viering om daar te zijn. Daar konden we ons geloof met elkaar vieren en ons vertrouwen uitspreken in de moederlijke zorg van Maria, die de Moeder van ons allemaal is. Maar ja… dan moet je ook weer naar huis. En dan?

's Avonds is de kapel in Kevelaer mooi verlicht

Foto: Yvette Moerdijk

 

Dan is het de taak om die mooie momenten die we in Kevelaer hebben meegemaakt te laten bezinken. De vreugde die wij uit deze bedevaart haalden, mogen wij nu omzetten in daden in het alledaagse. Daarbij mogen wij ons altijd beschermd weten door de Moeder van Barmhartigheid. Onder uw bescherming nemen wij onze toevlucht, heilige Moeder van God. Versmaad onze gebeden niet in onze nood: maar verlos ons altijd van alle gevaren, o glorievolle en gezegende Maagd!

Alex van den Hende

 

De fietsers en de bezemwagen groep van 2018

Foto: Yvette Moerdijk