Op maandag 18 juli werden we om 10:00 uur hartelijk ontvangen in het seminarie in Nysa met een goed ontbijt. Dat was ook wel nodig na de 14 uur lange busreis. Na het ontbijt zijn we naar het hotel gelopen waar we de aankomende 2 nachten zullen verblijven. Het hotel is iets meer dan een kilometer van het seminarie vandaan, dus de afstand was goed te overbruggen met alle bagage.

 

Vrijwilligers in Nysa hebben het ontbijt voor de WJD-ers klaarstaan.

 

De kamer waar wij (Astrid, Myrthe en Rosa) op slapen is mooi ruim, maar het is wel te merken dat het geen sterrenhotel is. We hebben al behoorlijk wat nieuwe spinnenvriendjes gemaakt. Om half 2 zijn we op pad gegaan met onze Poolse gidsen.

 

Dit was een spontane en vrolijke actie

 

We zijn naar de kathedraal van Nysa geweest waar we een rondleiding hebben gehad en we hebben op het plein voor de kathedraal een traditionele Poolse dans geleerd. Dit was een spontane en vrolijke actie. Hierna zijn we in kleinere groepjes verder het centrum in gegaan en via de toeristische route langs de bezienswaardigheden uitgekomen bij een ijssalon. Al was het ijs heerlijk, naar de smaak moest je raden, want van de Poolse naambordjes konden we niet veel maken.

 

De Polen leren de Nederlandse jongeren een traditionele Poolse dans.

 

Voor het avondeten hebben we een eucharistieviering gehad in een prachtige kerk in Barok stijl, wat bijna niet voorkomt in Nederland. Het was een hele bijzondere ervaring. Na de viering kregen wij een heerlijk bord tomatensoep met schnitzel, aardappels en wortelsalade.

 

Het was een hele bijzondere ervaring

 

Daarna hebben we nog een deelgroepmoment gehad en toen was het alweer tijd om terug te gaan naar het hotel en onze slaapachterstand, die we hebben gekregen doordat we niet zo goed konden slapen in de bus, een beetje bij te werken. – Astrid, Myrthe en Rosa.

 

Barok stijl kerken zie je in Nederland bijna niet, in Polen hebben we vaak in dit soort kerken vieringen gehad.

Bekijk ook de vlog die Miriam uit onze deelgroep maakte voor WJD in the Spotlight.