In de zomer vertrokken een aantal jongeren op de fiets naar Kevelaer in Duitsland. Kevelaer is een Maria bedevaartsoord waar al 375 jaar pelgrims komen. Alexander en Renske nemen je mee op hun reis.

 

Natuur
Op zondag 23 juli zijn we met een enthousiaste groep jongeren vanuit Hooglanderveen vertrokken op de fiets naar Kevelaer, Duitsland. Na een mooie korte gebedsviering (met reiszegen) bij de Mariagrot door pastoor Tuan was het tijd voor de tocht van maar liefst 107 km. Onder klokgelui werden we door de aanwezigen uitgezwaaid. Eenmaal op de fiets hebben we het prachtige landschap gezien. Het was een mooie route met veel natuur. We kwamen langs weilanden met koeien, schapen en paarden, verschillende boswegen, de Ginkelse hei, en een paar pittige heuvels. Al snel na vertrek kwamen de gesprekken op gang en zat er een goede sfeer in de groep.

Door weer en wind fietste een groep jongeren naar Kevelaer voor de jaarlijkse bedevaart

 

De eerste tussenstop was op de heide. De koffie en de cake onderweg vielen goed in de smaak, met dank aan de dames van de bezemwagen die ook deze keer weer meereden achter de fietsers aan. Langs de weg werden we geregeld door ze aangemoedigd. In Nijmegen hebben we in Kronenburgerpark lekker geluncht. Nadat iedereen weer opgeladen was stapten we vol goede moed op de fiets voor het resterende stuk naar Kevelaer. Bij iedere stop werden de fietsen van Arie en Henk versierd, als dank voor hun inzet de afgelopen jaren en omdat dit hun laatste keer op de fiets was.

 

Organisatoren Henk en Arie werden in het zonnetje gezet omdat dit hun laatste keer op de fiets was

 

Gastvrij
Eenmaal in Kevelaer zijn we kort naar de Genadekapel gegaan om Maria te bedanken. Er stond een geweldige schnitzel voor ons klaar in het hotel die we, al zeg ik het zelf, allemaal wel dik verdiend hadden. Het personeel was erg gastvrij we kwamen aan in mooie kamers.

De volgende dag begon met een rondleiding door het heiligdom. Hier kregen we de verschillende kapelletjes en de Basiliek te zien en een korte geschiedenis van het heiligdom. Dit jaar is het 375 jaar geleden dat de afbeelding van O.L.V. van Luxemburg in de Genadekapel werd opgehangen na de visioenen van Hendrik Busman en zijn vrouw Mechel Schrouse. Door deze gelegenheid was de icoon van Maria op 3 juni tijdelijk uit de Genadekapel gehaald.

Rond 10:00 gingen we naar de aankomst van de buspelgrims. Het was een leuk weerzien. Vervolgens hebben we het programma met de busbedevaart gevolgd. Die begon met een intochtprocessie naar de basiliek. Daarna was er een kleine kruisweg. Mgr. Woorts was die dag de hoofdcelebrant.

 

“Het was prachtig om de vele pelgrims in de schemer te zien lopen, met een kaars in de hand.”

 

Er waren meerdere misdienaars in de groep die mee hebben gediend. Het was een mooie ervaring om vanaf het priesterkoor de mis te volgen. ’s Avonds was er een viering met aansluitend de lichtprocessie die afgesloten werd voor de Genadekapel. Het was prachtig om de vele pelgrims in de schemer te zien lopen, met een kaars in de hand. Daarna was er gelegenheid om de kaars op te steken naast de kapel. Om de dag af te sluiten, hebben we met de groep een lekker ijsje gegeten.

Buiten de vieringen om was er genoeg tijd voor koffie met taart; ijsjes, gesprekken, winkeltjes bezoeken voor de nodige souvenirs en persoonlijk gebed. De volgende dag was er een viering met een jarige emeritus (priester of diaken die met pensioen is, red.) waarvoor hartelijk is gezongen, en er was ruimte om zelfstandig rond te kijken. Na het slotlof hebben we de buspelgrims uitgezwaaid. De avond eindigde met een gezamenlijk drankje in het hotel.

 

Groepsfoto Fietsbedevaart voor jongeren 2017

Gezellig
De volgende morgen stapten we weer op de fiets, na eerst een korte groet aan Maria gebracht te hebben bij de Genadekapel. We hebben er weer een gezellige fietstocht van gemaakt met bij aankomst in Hooglanderveen een gebedsmoment bij de Mariagrot achter de kerk. Familie Van Hamersveld was zo gastvrij om ons uit te nodigen ter afsluiting gezellig bij hen te komen eten. Het was een hele mooie reis, met veel kilometers, gezelligheid, gelach en devotie!

Alexander en Renske